U bent hier:

Governance

Familiebedrijven hebben de afgelopen jaren steeds meer onderkend dat de familie als eigenaar een sleutelrol speelt in de inrichting en werking van goed bestuur in het familiebedrijf. Na de professionalisering van het management en de professionalisering van raden van commissarissen en raden van advies worden de families zelf uitgedaagd om zich ook als eigenaren verder te professionaliseren.

Vormen die familiebedrijven kiezen om zich als eigenaar krachtig te ontwikkelen en zo van toegevoegde waarde te blijven voor het familiebedrijf zijn het familiestatuut, een gestructureerd familieoverleg of de instelling van een familieraad, het opstellen van een eigendomsstrategie en het bewust inzetten op familie-educatie.

Hieronder een duidelijk beeld van de verdeling family en corporate governance.

Governance bij een familiebedrijf

Lees meer over Governance (voor FBNed-leden)

Opleidingen

  • Het familiestatuut

    Deze opleiding biedt inzicht in de opzet en de werking van een familiestatuut. Gedurende vijf dagdelen, verdeeld over anderhalf jaar, volgt u het programma. Parallel daaraan werkt u met uw familie aan de totstandkoming van het familiestatuut. Naast de aangeboden theorie worden, aan de hand van de ingebrachte thema’s en dilemma’s, mogelijke oplossingen besproken.
    Deelnemers zitten in een groep met andere families om met en van elkaar te leren.

  • Succesvolle niet-familie directeuren

    Niet-familie directeuren krijgen tijdens dit programma inzicht in hoe ondernemende families denken, wat de impact van de familie op de onderneming is en hoe de dynamieken tussen familie en onderneming werken. De ervaring leert dat het voor niet-familie directeuren niet altijd makkelijk is om - naast de verantwoordelijkheid en het goed vervullen van de directiefunctie - ook goed om te gaan met de dynamiek van de aandeelhouders en de betrokken familieleden. Dat maakt de rol voor de persoon zelf en voor anderen niet altijd even duidelijk.

Naar alle opleidingen

Artikelen

Leden