U bent hier:

Goed bestuur

Het bestuur van het familiebedrijf heeft baat bij goede structuren en besluitvormingsprocessen: de governance. Dit draagt bij aan een professionele samenwerking tussen directie, commissarissen, eigenaren en de familie. Het zorgt voor een zorgvuldige besluitvorming zonder flexibiliteit te verliezen. En het draagt eraan bij dat in onverwachte situaties of crises effectief gehandeld kan worden. 

  • Welke governancestructuren zijn er?
  • Hoe zorg je dat je de juiste beslissingen neemt?
  • Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende organen en rollen?
  • Hoe vul je de rollen zo goed mogelijk in?
  • Welke kennis, ervaring en vaardigheden zijn vereist?

Hoe zorg je dus voor een excellent ingericht en functionerend bestuur van het familiebedrijf op alles niveaus: directie, commissarissen, eigenaren, familie.

De familie als eigenaar speelt een sleutelrol in de inrichting en werking van goed bestuur in het familiebedrijf. Na de professionalisering van het management en de professionalisering van raden van commissarissen en raden van advies worden de families zelf uitgedaagd om zich ook als eigenaren verder te professionaliseren.

Vormen die familiebedrijven kiezen om zich als eigenaar krachtig te ontwikkelen en zo van toegevoegde waarde te blijven voor het familiebedrijf zijn bijvoorbeeld: het familiestatuut, een gestructureerd familieoverleg of de instelling van een familieraad, het opstellen van een eigendomsstrategie en het bewust inzetten op familie-educatie.

Hieronder een duidelijk beeld van de verdeling family en corporate governance.

Governance bij een familiebedrijf

Lees meer over Goed bestuur (voor FBNed-leden)

Evenementen

Opleidingen

  • Masterclass basisprincipes STAK

    Er is een trend gaande naar toenemende professionalisering van STAK-besturen. Hierbij spelen vraagstukken als de samenstelling en rol van het STAK-bestuur en de interactie tussen familie, certificaathouders, directie en RvC.

  • Masterclass Generatiewisseling

    Hoe krijg je als ouder meer inzicht in de aanstaande generatiewisseling binnen je familiebedrijf? 
    Deze vraag staat centraal tijdens de interactieve masterclass Generatiewisseling. Het doel van de masterclass is dat deelnemers meer zicht krijgen op het integrale proces van overdracht. Waar begin je? Waar moet je aan denken? Hoe kun je het faseren?

Naar alle opleidingen

Artikelen

Leden