Welke verwachtingen zijn er ten aanzien van de eigenaar, van familieleden en van de top van het familiebedrijf? Welke rollen zijn er? Wat wordt er verwacht qua vaardigheden en kennis? Hoe kan eigendom worden overgedragen? Hoe vertaal je de maatschappelijke en economische ontwikkelingen in Nederland en de wereld naar de eigen situatie en wat betekent dat voor het familiekapitaal? Hoe ondersteun je de directie en geef je hen tegelijkertijd de vrijheid om te ondernemen?
Het zijn van trotse eigenaar van een familiebedrijf is een keuze. Eigenaren krijgen te maken met eigendomsstructuren, verschillende belangen, werkzame en niet-werkzame familieleden, eigendomstrategieën en familiedynamieken.
Voorafgaand aan het eigenaarschap vindt schenking, vererving of een andere aandelenoverdracht plaats. Bij elke (generatie)wisseling van eigenaar komt het eigendom in een nieuwe fase terecht, met eventueel onderlinge verschillen in eigendomsbelangen, zeker naarmate het aantal generaties binnen een familiebedrijf oploopt.
John Fentener van Vlissingen over eigenaarschap
“Ik ben de reder, ik bepaal waar het schip naartoe gaat, de kapitein bepaalt hoe het er komt”
Verschillende typen eigenaren
We onderscheiden vier typen eigenaren, die samen een geheel vormen en een juiste visie voor het bedrijf en de familie kunnen bepalen. De vraag is welke rol iemand kan innemen binnen de kring van aandeelhouders en wat past bij de structuur van het eigendom. Niet alle eigenaren hoeven aan dezelfde kwalificaties te voldoen.