U bent hier:

Academie

De FBNed Academie biedt opleidingen, workshops en masterclasses voor (toekomstige) eigenaren van een familiebedrijf, familieleden (al dan niet actief in het familiebedrijf), bestuurders en niet-familieleden op sleutelposities. 

Family Learning Journey

Een sterke familie is een voorwaarde voor een sterk familiebedrijf. Om een sterke familie te zijn is het belangrijk dat een familie zich blijft ontwikkelen. Een familie die zich richt op continue ontwikkeling noemen wij een lerende familie. 

Een lerende familie is in staat om de zakelijke én familiale uitdagingen aan te gaan. En zo de continuïteit van het bedrijf, het behoud van het familiekapitaal en de harmonie binnen de familie te borgen.  

Een lerende familie doet regelmatig nieuwe inzichten, kennis, ervaringen en vaardigheden op. Om de beste eigenaar van het familiebedrijf te zijn en te blijven is het van belang dat zowel de familie als geheel als de individuele familieleden blijven leren en zich ontwikkelen. Om onze leden hierbij te ondersteunen hebben wij de Family Learning Journey (FLJ) ontwikkeld. 

De FBNed Family Learning Journey ondersteunt families:

 • In het bieden van een kader, handvatten en structuur.
 • In het nemen van de juiste stappen in hun ontwikkelproces. 
 • Om hun learning journey en proces vorm en invulling te geven.
 • Zowel op individueel als familieniveau.

Voor de FLJ onderscheiden we vijf leergebieden:

 • Doel, ambitie en waarden 
 • Sterke familie
 • Verantwoordelijke eigenaren
 • Goed bestuur
 • Bekwame leiders

Uiteraard zijn alle leergebieden met elkaar verweven. 

Lees hier meer over de Family Learning Journey (alleen voor FBNed-leden).

Opleidingen FBNed Academie

Onze programma’s richten zich op de ontwikkeling van de familie, het individu of het bedrijf. Ook verzorgen wij in-familytrainingen; programma’s op maat gemaakt voor een specifieke vraag. Je kunt hierbij denken aan thema’s als governance, het betrekken van de NxG, familiedynamieken, filantropie/impact en duurzaamheidsvraagstukken. In de activiteitenkalender vind je de opleidingen die voor de komende tijd op het programma staan. Heb je interesse in een opleiding maar is deze nog niet gepland? Neem dan contact op met Eveline Maas, onze Academiemanager.

Samenwerking met regionale netwerken voor familiebedrijven

Onze Academie is ook toegankelijk voor familiebedrijven die geen lid zijn van FBNed. Voor niet-leden geldt een toeslag van 25% (excl. BTW).

Wij werken voor het opleiden van families en individuen samen met een aantal regionale netwerken voor familiebedrijven;
Voor leden van het Gelderse Familiebedrijven Gilde en het Genootschap van Limburgse Familie Bedrijven geldt 10% korting op de niet-leden prijs.

Door dit formulier in te vullen kun je interesse in een FBNed-opleiding kenbaar maken. Wij nemen dan contact met je op.

 • Masterclass basisprincipes STAK

  Er is een trend gaande naar toenemende professionalisering van STAK-besturen. Hierbij spelen vraagstukken als de samenstelling en rol van het STAK-bestuur en de interactie tussen familie, certificaathouders, directie en RvC.

 • Masterclass (toekomstige) aandeelhouders

  Deze interactieve masterclass heeft als thema: ‘hoe kan ik een goede aandeelhouder zijn in ons familiebedrijf?’
  We organiseren de masterclass voor familieleden die aandeelhouder van hun familiebedrijf zijn of worden. Aan de masterclass kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen uit verschillende families.

 • Masterclass Generatiewisseling

  Hoe krijg je als ouder meer inzicht in de aanstaande generatiewisseling binnen je familiebedrijf? 
  Deze vraag staat centraal tijdens de interactieve masterclass Generatiewisseling. Het doel van de masterclass is dat deelnemers meer zicht krijgen op het integrale proces van overdracht. Waar begin je? Waar moet je aan denken? Hoe kun je het faseren?

 • My Way

  My Way is een persoonlijk leiderschapsprogramma waarin een combinatie van kennis en ‘best practices’ van het familiebedrijf, én de eigen persoonlijke ontwikkeling als leider geïntegreerd zijn. Het programma zorgt voor verdieping in het inzicht in jezelf als leider; wat voor een leider ben jij en op welke wijze wil je het bedrijf en het directieteam leiden? Je leert in welke situaties welke leiderschapsstijl effectief en resultaatgericht is. Je verbreedt daardoor je leiderschapsvaardigheden, niet alleen in het bedrijf maar ook in de familie.

 • Het familiestatuut

  Deze opleiding biedt inzicht in de opzet en de werking van een familiestatuut. Gedurende vijf dagdelen, verdeeld over anderhalf jaar, volgt u het programma. Parallel daaraan werkt u met uw familie aan de totstandkoming van het familiestatuut. Naast de aangeboden theorie worden, aan de hand van de ingebrachte thema’s en dilemma’s, mogelijke oplossingen besproken.
  Deelnemers zitten in een groep met andere families om met en van elkaar te leren.

 • Effectief handelen binnen de familiedynamiek

  In een familiebedrijf speelt familiedynamiek altijd een rol. Je ziet deze dynamiek terug in hoe een familie samenwerkt; met elkaar, als eigenaars en in het bedrijf. Hoe beter de familiedynamiek is, hoe beter de samenwerking.

 • Basiscursus Inzicht in de financiën van het bedrijf

  Dit interactieve programma geeft (toekomstige) certificaat- en aandeelhouders zonder financiële achtergrond inzicht in de cijfers van hun familiebedrijf. Om de rol van certificaat- of aandeelhouder goed te vervullen is het van belang om de cijfers van het familiebedrijf te kunnen interpreteren. De cursus is modulair opgebouwd en bestaat uit een tweedaagse basiscursus en twee verdiepingsdagen.

 • Succesvolle niet-familie directeuren

  Niet-familie directeuren krijgen tijdens dit programma inzicht in hoe ondernemende families denken, wat de impact van de familie op de onderneming is en hoe de dynamieken tussen familie en onderneming werken. De ervaring leert dat het voor niet-familie directeuren niet altijd makkelijk is om - naast de verantwoordelijkheid en het goed vervullen van de directiefunctie - ook goed om te gaan met de dynamiek van de aandeelhouders en de betrokken familieleden. Dat maakt de rol voor de persoon zelf en voor anderen niet altijd even duidelijk.

 • Online workshop Familiestatuut

  Familiebedrijven zijn gebaat bij het opstellen van een familiestatuut. Deze online masterclass is een laagdrempelige manier om meer inzicht te krijgen in wat een familiestatuut precies is, hoe dit eruit kan zien, welke onderwerpen aan bod kunnen komen en hoe je het proces kunt aanpakken.

 • Workshop Authentiek Leiderschap

  Deze workshop gaat over persoonlijk leiderschap. Over weten wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat. Eigenlijk gaat het over het ‘herontdekken van je missie’, en dit zo stevig voelen dat die missie de drijfveer wordt van je gedrag. Van hieruit ben je inspirerend voor mensen om je heen en werken mensen graag met je samen.

 • Workshop ‘Het moedige gesprek’

  Een moedig gesprek kan over alles gaan en met iedereen gevoerd worden. Het voeren van moedige gesprekken is lastig. Zowel voor de persoon die iets aan de kaak stelt, als voor de ontvangende partijen. Om als familie goed te functioneren is het van groot belang dat de drempel voor het voeren van moeilijke gesprekken verlaagd wordt. Dat geeft ruimte: er ontstaan betere familiedynamieken en betere resultaten. Als lastige onderwerpen bespreekbaar worden, geeft dat energie, lucht het op en is het een bron van leren en vernieuwen.

Naar alle thema's

Leden