U bent hier:

Over FBNed

Familiebedrijven in Nederland hebben meer impact dan je denkt en zijn daarom essentieel voor Nederland. Ze dragen flink bij aan de economie, zorgen voor veel werkgelegenheid, versnellen innovaties en hebben een grote maatschappelijke bijdrage. Wist je dat familiebedrijven de meest voorkomende ondernemingsvorm zijn? 61% Van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Dat zijn er circa 285.000. Samen realiseren ze een kwart van de totale omzet en toegevoegde waarde van de Nederlandse economie. De economische impact is groot. Bekijk hier de feiten en cijfers over familiebedrijven.

FBNed is hét inspirerend netwerk voor families die eigenaar zijn van een familiebedrijf. Wij helpen hen in hun ontwikkeling om een nog sterker familiebedrijf te worden. Daarnaast promoten we de maatschappelijke rol van familiebedrijven en zetten we ons in voor een goed familiebedrijvenklimaat in Nederland. FBNed biedt de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen, inzichten en ideeën op te doen over belangrijke uitdagingen zoals opvolging, governance, leiderschap, eigendomstrategie en de gevoeligheden tussen familie en bedrijf. Kenmerkend voor de activiteiten van FBNed is dat leden elkaar in een vertrouwelijke en openhartige sfeer ontmoeten en van elkaar leren. Binnen FBNed hebben we een gedragscode afgesproken.

Lidmaatschap bij FBNed biedt de volgende voordelen:

 • Vertrouwelijk en vertrouwd netwerk
 • Sterke politieke lobby
 • Ledenservice
 • Unieke learning journey via onze FBNed Academie
 • Groot aantal next generation-leden (vanaf 16 jaar)
 • Inspirerende bijeenkomsten voor alle familieleden en ook niet-familieleden op sleutelposities

De belangrijkste doelstellingen van FBNed zijn:

 • Generaties samenbrengen 
 • De gelegenheid bieden deel te nemen aan vertrouwelijke netwerken, gericht op inspiratie, ontwikkeling en leren van elkaar
 • De belangen behartigen van het familiebedrijf en ondernemende families in Nederland richting politiek, overheid en media 

Kernactiviteiten

FBNed staat voor verbinden, leren en beïnvloeden als het gaat om onderwerpen die specifiek het familiebedrijf betreffen: opvolging, governance, leiderschap, eigendom, Next Generation en familiedynamieken. Vanuit onze leden hebben wij hier de thema's duurzaamheid en filantropie aan toegevoegd.

Verbinden

Ieder jaar organiseren we zeer gevarieerde bijeenkomsten met medewerking van prominente sprekers. Om gelijkgestemden te ontmoeten en te leren van elkaar in een vertrouwde en vertrouwelijke omgeving, zonder 'buitenstaanders'. Binnen de vereniging hebben wij diverse communities benoemd. Dit zijn kleinere groepen leden die in dezelfde fase van hun loopbaan of in vergelijkbare rollen binnen familie en/of bedrijf zitten. Voor deze communities organiseren we speciale bijeenkomsten en FBNed forums.
FBNed heeft een grote groep NEXT GENERATION leden. Dit zijn familieleden tussen de 16 en 40 jaar waarvoor wij aparte bijeenkomsten organiseren.
FBNed maakt ook deel uit van verschillende internationale familiebedrijfsnetwerken. Leden kunnen hun eigen netwerk internationaal uitbreiden en hebben toegang tot een groter aanbod van interessante bijeenkomsten in Europa en daarbuiten.

Lees meer

Opleiden & leren

Onze eigen FBNed Academie biedt opleidingsprogramma’s op maat voor alle familieleden en deze kenmerken zich door kleine groepen, interactief leren en gespecialiseerde docenten uit binnen- en buitenland. 
De FBNed ledenservice beantwoordt vragen van leden en biedt een deskundig klankbord. Dankzij ons netwerk kunnen we gemakkelijk doorverwijzen naar andere leden of naar deskundigen. 

Lees meer

Beïnvloeden

We behartigen de belangen die de kern van de families en hun familiebedrijven raken: opvolging, continuïteit, ondernemerschap, eigendom en zeggenschap. We onderhouden contacten met politici, ministeries en andere ondernemingsorganisaties. Ook publiceert en verspreidt FBNed regelmatig standpunten om zo bij te dragen aan verbetering van het ondernemingsklimaat voor familiebedrijven.

Lees meer

Organisatie

Het bestuur van FBNed bestaat uit een aantal vertegenwoordigers van familiebedrijven. Dit zijn: 

 • Marlies van Wijhe, voorzitter
 • Pim Ewals, vice-voorzitter
 • Ted van 't Hek, penningmeester 
 • Isabelle Swinkels, voorzitter Next Generation Commissie
 • Rogier van Meeuwen, lid
 • Alexander van der Lely, lid

Zij zijn te bereiken via ons kantoor in Langbroek.
Daar bereikt u ook de teamleden. Dit zijn: 

Leden