U bent hier:

Filantropie

Voor veel familiebedrijven is filantropie een onderwerp van belang. Zowel bezien vanuit de familie als vanuit het bedrijf. Veelal komen beide samen in de activiteiten rondom ‘goed doen’. In veel familiebedrijven worden medewerkers ingezet voor vrijwilligerswerk, waarbij regelmatig ook familieleden aansluiten. Afhankelijk van hoe dicht de filantropische activiteiten staan bij het bedrijf telt de stem van medewerkers mee in de keuze waaraan het bedrijf doneert. Regelmatig hebben medewerkers zitting in het bestuur van een bedrijfsstichting, waarin ze samen met familieleden en soms ook externe bestuurders meebeslissen over het beleid en de uitvoering van de filantropische activiteiten.

‘Filantropie verbindt de familie’ horen we vaak van familieleden. Het is een onderwerp waar gemakkelijk de volgende generatie aanhaakt en waar het gesprek over familiewaarden en -visie gevoerd wordt. Via filantropie ervaart de familie hoe de familiewaarden in de praktijk worden gebracht. Het geeft de volgende generatie de mogelijkheid betrokken te raken bij het familiebedrijf, dan wel bij het familievermogen. Dit heeft een positieve invloed op de continuïteit van de familie en het bedrijf.

Ook voor medewerkers heeft filantropie een verbindende rol. Het vergroot hun trots voor het familiebedrijf. Veel familiebedrijven bieden hun medewerkers de mogelijkheid om tijd in te zetten voor vrijwilligerswerk, en vaak kan personeel projecten aandragen waarvoor financiële of immateriële steun nodig is.

Filantropie stimuleert de verbinding tussen familieleden onderling, tussen medewerkers en het bedrijf, maar ook tussen medewerkers en de familieleden. Het is een van de manieren waarop een familie ‘impact’ kan maken met haar vermogen. Dit kan ook door duurzaam te beleggen en door te investeren in organisaties die een sociaal doel voorop stellen: impact investeren. Conscious capital is een term die refereert aan het bewust inzetten van vermogen.

Lees meer over filantropie bij FBNed-leden

Artikelen

Leden